lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Nationalekonomiska institutionen i media

Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare på länken under varje inlägg.


Fredrik NG Andersson: Räntan är normal

De låga räntorna var undantaget. Riksbankens höjning av styrräntan till fyra procent innebär att räntenivån är normal, enligt nationalekonomen Fredrik NG Andersson på Ekonomihögskolan i Lund.

Sveriges Radio 2023.09.21


Åsa Hansson: Behövs en skattereform? 

SR - Godmorgon, världen! 2023.09.17


Jerker Holm: ”Smärtgränsen för bio går vid 200 kronor”

Till skillnad från ”lyxkonsumtion” är den ”nödvändiga konsumtionen” där ekonomiprofessor Jerker Holm räknar in bostad och kostnader som el och hyra lite svårare att göra något åt. Elpriset kan man visserligen påverka till en viss gräns, detsamma gäller räntekostnader, men hyran är svårare att förändra. 

Svenska Dagbladet 2023.09.12


Fredrik NG Andersson: Är kronans svaga kurs ett argument för euron?

Svenska kronan står lågt i kurs. För en euro får man i dagsläget betala nästan 12 kronor. Är euron lösningen på den svaga svenska kronan? Har vi något att vinna på att gå med i valutaunionen nu - eller är det precis tvärt om? Hör samtalet med Kristian Åström, Ekots ekonomikommentator och Fredrik N.G. Andersson, nationalekonom vid Lunds Universitet.

Sveriges Radio 2023.09.14


Fredrik NG Andersson och Lars Jonung: Den enkla förklaringen till den svaga kronan

Förklaringen till kronförsvagningen är enklare än vad de flesta tror, skriver nationalekonomerna Fredrik N G Andersson och Lars Jonung.

Kvartal 2023.09.13


Fredrik NG Andersson: Kronan har tjänat oss väl

– Behåll kronan, det är mitt råd. Kronan har tjänat oss, inte perfekt, men väl genom kriser. Om vi vill göra kronan starkare är det genom penningpolitiken vi måste agera. Om vi vill ha en starkare ekonomi är det strukturreformer som behövs. Jag ser ingen nackdel för Sverige med kronan. Vi har en växelkurs som hjälper till vid kriser, säger Fredrik NG Andersson till TN.

Tidningen Näringslivet 2023.09.11


Lars Jonung: Ett år av brandkårsutryckningar mot krig och inflation

Ulf Kristerssons första tid vid makten har handlat om en enda sak: hantera kriser. Men det har blivit för mycket ”brandkårsutryckningar” – och för lite långsiktig politik. Det anser både fredsforskaren Wilhelm Agrell och nationalekonomen Lars Jonung.

Sydsvenskan 2023.09.08


Fredrik NG Andersson: Är det dags för euron nu?

Har fördelarna med den EU-gemensamma valutan börjat överväga nackdelarna för Sveriges del?

Svenska Dagbladet Podd 2023.09.07


Fredrik NG Andersson & Lars Jonung: Den svaga kronan beror på Riksbanken

Riksbanken måste sluta experimentera med svensk ekonomi och återgå till en penningpolitik som ger långsiktig makroekonomisk stabilitet, skriver nationalekonomerna Fredrik NG Andersson och Lars Jonung.

Dagens Industri 2023.09.04


Åsa Hansson: Sänkta skatter ökar statskassan – ”Men fakta biter inte”

Sänkta marginalskatter ger klirr i statskassan, visar en ny dansk utredning. Anledningen är att vi fram till i dag kraftigt har underskattat hur skatterna påverkar vårt beteende. Men det är fakta som inte biter i Sverige, menar skatteforskaren Åsa Hansson. ”Det är faktiskt upprörande”, säger hon till TN.

Tidningen Närlingslivet 2023.08.29


Andreas Bergh: Den envisa idén om ett moraliskt förfall

De flesta verkar överens om att folk var ärligare, vänligare och mer pålitliga förr. Men var det verkligen så? En ny omfattande studie finner fler belägg för vår benägenhet att inbilla oss att det var bättre förr än för att samhället skulle ha drabbats av moraliskt förfall.

Svenska Dagbladet 2023.08.26


Åsa Hansson: Politiker följer inte experternas råd om skatter

Den svenska skattepolitiken leder till minskad välfärd, tappad internationell konkurrenskraft och ökade samhällsklyftor. Det anser de flesta nationalekonomer, däribland skatteforskaren Åsa Hansson som menar att det är hög tid för en skattereform. ”På sikt skulle alla vinna på det ”, säger hon.

Lunds universitet 2023.08.23


Tommy Andersson: Ekonomiprofessor samlar ledande forskare i Lund för Nobelsymposium om sociala nätverk

Nobelsymposiet om sociala nätverk hålls i Lund 23-24 augusti.
Tanken med symposiet är att föra samman internationellt framstående forskare från en mångfald av vetenskapliga discipliner för att identifiera de mest angelägna frågeställningarna och diskutera de sociala nätverken som forskningsområde.

Lunds universitet 2023.08.18


Fredrik NG Andersson: Så kan man tänka med bolånen när räntorna rusar

Boräntorna fortsätter att stiga. När lönar det sig att göra en extra amortering? 

Dagens Nyheter 2023.08.17


Åsa Hansson: Debatt för eller emot en skatt på bankernas vinster

Ett ämne som har gått varmt på debattsidor under en lång tid är bankernas vinster. Samtidigt som inflationen har gjort tillvaron knaper för många hushåll det senaste året, fortsätter bankerna att tjäna stora pengar. Hur har det blivit så här? Är det ett problem, och vad bör man i så fall göra åt saken?

Med oss för att prata om det här är Payam Moula, filosof och chefredaktör för idétidskriften Tiden, och Åsa Hansson, docent i nationalekonom vid Lunds universitet. Hör även vår ekonomikommentator Kristian Åström.

Sveriges Radio 2023.08.16


Fredrik NG Andersson: Avfärdar ljusning i KPI: ”Statistiken vilseleder”

Nya inflationssiffran ser oväntat bra ut – men skenet bedrar. När man djupdyker i SCB-statistiken syns flera oroande tendenser, och allt talar för en räntehöjning på minst 25 punkt…

OMNI 2023.08.15


Fredrik NG Andersson: Nu slår lågkonjunkturen till – ”Pengarna slut”

Trots ökade levnadskostnader i form av räntor, energi och livsmedel har många företag fortsatt att leverera stabila siffror. Men nu kan vändningen vara på väg. ”Många personer har använt besparingar från pandemin för att konsumera. Nu börjar de pengarna ta slut”, säger nationalekonomen Fredrik NG Andersson.

Tidningen Närlingslivet 2023.08.14


Åsa Hansson: Svårt att göra som Italien och införa särskild bankskatt i Sverige

Bankernas rekordvinster har blivit ett rött skynke för regeringar och bolåntagare. Men att göra som Italien och höja bankskatten på övervinster är inte vägen för Sverige, säger nationalekonomer.

– Risken är hög att de finansiella institutionerna flyttar utomlands, säger Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet

Dagens Nyheter 2023.08.08


Andreas Bergh: Dags att göra rent hus kring enkla jobb

Sverige har idag ont om relativt okvalificerade jobb jämfört med andra länder. Frågan som Andreas Bergh anser att fler måste ställa sig är: skulle Sverige bli ett sämre land om vi tillät fler att vara här lagligt och försörja sig på exempelvis städjobb?

Tidningen Näringslivet 2023.08.08


Åsa Hansson: Låt privata initiativ ta större ansvar för utanförskapet

Det är dags att vända på alla stenar för att minska klyftorna. Privata ­aktörer kan genom sociala obligationer bidra med kreativa lösningar och experimentera med olika åtgärder. Det finns gott om företag och filantroper som vill göra samhällsinsatser. 

Dagens Nyheter 2023.08.01


Lars Jonung: Styrräntan måste upp till 5 procent

Paradoxen med en stark ekonomi trots högre räntor lever vidare. Konfunderade ekonomer spanar efter den undflyende lågkonjunkturen.

Svenska Dagbladet 2023.07.31


Fredrik NG Andersson: Så har Inflationen drabbat Europa

Under det senaste året har inflationen diskuterats intensivt här hemma i Sverige – men hur ser det ut i resten av Europa?

Vi ger oss ut på kontinenten för att prata med konsumenter. Och så pratar vi om hur det som sker i Europa påverkar svenska konsumenter med Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Sveriges Radio 2023.07.19


Fredrik NG Andersson: Så ska den svenska kronan stärkas

Riksbanken måste sälja statsobligationer i stor skala för att dämpa inflationen och höja kronkursen, enligt lundaekonomen Fredrik N G Andersson. "Riksbanken bör inte bara höja räntan, utan även sälja värdepapper för mångmiljardbelopp. Det stärker kronan genom att minska utbudet av kronor", säger han.

Sydsvenskan 2023.07.09


Fredrik NG Andersson: ”Hallelujastämning” när regeringen har klimatmöte

Industrins gröna omställning och EU:s klimatpaket i fokus när regeringen anordnar sitt nationella klimatmöte. Klimatforskarnas perspektiv är nedtonat och utanför konferensanläggningen vid Norr Mälarstrand protesterar miljörörelserna.

Dagens Nyheter 2023.06.16


Adrian Mehic: Snygghet utmanar forskningens etik

När Adrian Mehic försvarade sin avhandling stod en säkerhetsvakt vid dörren. Det hör inte direkt till vanligheterna på Lunds universitet. Men så hade också en av de fyra artiklarna i Essays in political economy and economic sociology orsakat en medial storm som få doktorander varit i närheten av.

Forskning&Framsteg 2023.06.15


Lars Jonung: Lockdowns det största policymisstaget i modern tid

Vår studie visar att lockdowns, dvs juridiskt tvingande nedstängningar av samhället, var en i stort misslyckad politik. De hade försumbara effekter på överdödlighet, men stora ekonomiska, sociala och politiska kostnader.

Tidningen Närlingslivet 2023.06.15


Andreas Bergh: Experter om kronraset: Missarna som sänkte valutan

Kronans kollaps skapar frustration hos många hushåll och företag. Raset är till viss del självförvållat och ett kvitto på att företaget Sverige inte är i rätt skick.

Tidningen Närlingslivet 2023.06.14 


Fredrik N G Andersson och Lars Jonung: Svenska coronamodellen var bäst – och gillades av högerpopulister

Men att få applåder av faktaresistenta är inte vad forskare drömmer om.

Sydsvenskan 2023.06.10


Petter Lundborg: Gratis frukost i skolan är hetare är någonsin: ”Win-Win”

Är gratis frukost i skolan en demokratifråga?
Ja, det tycker i alla fall LRF och hänvisar till forskning som visar att gratis skollunch gör att eleverna får högre utbildning, bättre hälsa och högre livsinkomst.

Livsmedel i fokus 2023.06.05


Fredrik NG Andersson: Fem skäl till att den svenska kronan är rekordsvag – nu väntar förstärkning

Sverige har urstarka statsfinanser, men svenska folket plågas av allt högre importpriser och allt dyrare utlandsresor. Det beror på att kronan är lika svag som skvalpvalutan i en sydamerikansk bananrepublik.

Sydsvenskan 2023.06.04


Lina Maria Ellegård: Glöm inte människorna bakom tekniken

Visst bör den digitala transformationen inom vård och omsorg kunna gå att skynda på. Men även riskerna med digital teknik måste hanteras. Det konstaterar två forskare i en ny SNS-rapport.

Kvalitetsmagasinet 2023.06.01


Andreas Bergh: Experter oroade för Sveriges ekonomi: ”Börjar bli bråttom”

När Tyskland går in i recession befaras att flera länder kan dras med i fallet, bland andra Sverige. Nu efterlyses reformer för att Sverige ska kunna ta sig ur den ekonomiska krisen och inte riskera att halka efter omvärlden.

Samnytt 2023.06.01


Petter Lundborg: Riskabelt göra besparingar på skolmat

Att skolmåltidernas betydelse väcker intresse bland ­nationalekonomer ter sig onekligen ganska överraskande. Men är, har det visat sig, också väldigt tacksamt.

Kost&Näring 2023.05.31


Lina Maria Ellegård: Digitaliseringen befriar inte vården från prioriteringar

Digitala lösningar kan vara kostnadseffektiva, men inget pekar på att den nya tekniken i allmänhet skulle medföra besparingar, skriver forskarna bakom en ny SNS-rapport.

Dagens Medicin 2023.05.26


Tommy Andersson: Sverige behöver ett nytt proportionellt valsystem

Det svenska valsystemet fyller fortfarande inte grundkraven som vallagskommittén ställde för sju år sedan, skriver Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Altinget 2023.05.24


Fredrik NG Andersson: Det kan hända – om Sverige lämnar EU

Sverige ska ha ”beredskap att lämna EU”, kräver Sverigedemokraterna. Men vad skulle hända om vi verkligen gjorde det?Först och främst skulle det innebära en ”stor ekonomisk chock”, säger Fredrik N G Andersson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Aftonbladet 2023.05.18


Andreas Bergh: Värre och värre dag för dag

Den ekonomiska friheten i Sverige har fallit de senaste åren. Dagens politiker måste komma överens om bra reformer igen.

Norra Skåne 2023.05.13


Fredrik NG Andersson: Siffran väcker hopp: ”Når 2 procent 2023”

Den stora frågan är med hur mycket inflationen kommer att falla innan den stabiliseras. I USA har fallet i inflationen till exempel upphört och den ligger nu stabilt och fluktuerar kring 5 procent. Det kommer vara de sista procentenheterna innan inflationen kommer tillbaka till 2 procent som kommer vara de jobbiga för centralbankerna.

OMNI 2023.05.15


Fredrik NG Andersson: Detta kan ersätta amorteringskrav

Amorteringskravet ifrågasätts och kan komma att slopas, eftersom det inte fungerar som tänkt. Här är experternas alternativ för att få ner hushållens höga skulder.

SvD 2023.05.01