lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Nationalekonomiska institutionen i media

Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare på länken under varje inlägg.


Erik Wengström: "Livets fattigaste helg"

Sista helgen innan löning i januari är känd som årets fattigaste helg eftersom många har det skralt i kassan efter julhelgen. I år kombineras detta med inflationen, vilket gör helgen till den fattigaste på många år.

"Man måste gå tillbaka 30 år för att hitta liknande fall i reallöner. Vi är fortfarande på 2015 års nivå i köpkraft, men vi påverkas ju av att vi har upplevt den branta försämringen i reallöner." säger Erik Wengström. 

Sveriges Radio 2023.01.20


Andreas Bergh: Så hanterar du ekonomisk oro och ovisshet i osäkra tider

Januari med en vecka kvar till löning, då inträffar vad som brukar beskrivas som årets fattigaste vecka. Samtidigt står Sverige inför en lågkonjunktur och inflationen är rekordhög, vilket gör att det är stora grupper som har det betydligt tuffare än vanligt.

Hör Andreas Bergh och Frida Hylander om ekonomiska förväntningar och att hantera kriser.

Sveriges Radio 2023.01.17


Andreas Bergh: The age of the grandparent has arrived

The Economist 2023.01.14


Fredrik NG Andersson: Danska kronan kommer fortsätta vara starkare än den svenska

En dansk krona kostar 1:50 svenska – och det kommer fortsatt göra ont i plånboken att åka till Danmark. Den svenska kronan kommer nämligen inte gå om den danska inom en överskådlig framtid. Det spår nationalekonomen Fredrik NG Andersson på Lunds universitet – hör honom berätta mer i inslaget.

Sveriges Radio 2023.01.11


Andreas Bergh: Reinfeldt gjorde ett ödesdigert misstag – och Kristersson upprepar det

När Fredrik Reinfeldt uppmanade svenskar att öppna sina hjärtan övergav han de liberala argumenten för invandring. Och i somras fullföljde Ulf Kristersson projektet

Dagens Nyheter 2023.01.11


Andreas Bergh:Går det att lura bort en lågkonjunktur?

Vi står inför ett år då inkomsterna förväntas stagnera samtidigt som inflationen tar fart. Vad kan vi vänta oss av lågkonjunkturen, och kan vi lita på att den går att styra bort?

Svenska Dagbaldet 2023.01.07


Åsa Hansson: Fler än 500 000 svenskar klarar inte basala utgifter

Den absoluta fattigdomen i Sverige har minskat sedan 1990-talet. Men samtidigt ökar avståndet till de som tjänar bättre. Fortfarande är det över en halv miljon som inte klarar basala utgifter – och är utsatta när priserna rakar i höjden.

SvenskaDagbladet 2023-01-02


Petter Lundborg: Deze Zweedse onderzoeker vindt onze lunch met een broodje hagelslag maar raar

Fritt översatt; Den här svenska forskaren tycker att vår lunch med strösselmacka är konstig

Pointer 2022.12.16


Fredrik NG Andersson: Du behöver inte ha detaljkunskap om inflationen

På onsdagen kom nya siffror om hur hög inflationen är – men som privatperson behöver man inte följa de exakta procentsatserna, förklarar nationalekonomen Fredrik N G Andersson.

Sveriges Radio 2022.12.14