Nationalekonomiska institutionen i media
Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare på länken under varje inlägg.
Åsa Hansson: ISK-festen kan vara över
ISK – ett guldkantat sparande. Tills nu. När börsen sjunkit och räntorna stiger kan festen vara över för den här gången. – Skattesatsen för avkastningen på ISK-kontot är också 30 procent. Men genom att man hittat på en fiktiv avkastning, statslåneräntan plus en procentenhet, så har skatten blivit extremt låg, säger Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.
Andreas Bergh: Andreas Cervenka beskriver ojämlikhet som ett problem oavsett hur den har uppstått
Men hur rikedom skapas spelar roll för människors uppfattning om rättvisa och för samhällets totala välståndsnivå, skriver Andreas Bergh om boken Girig-Sverige.
Åsa Hansson: 38 miljoner dyrare när privat aktör byggde förskola i Svedala
Svedala kommun ville utmana sig själv genom att låta en privat aktör bygga och äga en av två planerade förskolor. ”Alla privata aktörer tycker att det här är fantastiskt. Man kan ju fråga sig varför. Antagligen för att det gynnar dem själva", säger Åsa Hansson
Andreas Bergh: Sveriges budskap till papperslösa går faktiskt inte att begripa
Redan innan flyktingar från Syrien och Ukraina kom till Sverige fanns många som levde som papperslösa. Och beskeden de får av samhället tyder på att vi inte har en aning om hur vi ska bemöta problemet.
Andreas Bergh: Ett mer permanent krisläge kräver långsiktighet
Knappt hade världen återgått till ett normalläge efter pandemin så kom kriget. Att krisläge blir allt mer av vår vardag ställer också andra krav på politiken och politikerna, menar Andreas Bergh.
Fredrik NG Andersson och Lars Jonung: Varning för tron på låga räntor och höga skulder
Använd inte dagens unikt låga ränteläge som ett argument för att öka den offentliga skuldsättningen. Räta har varit låg under många år, men perspektivet måste vara långsiktigt
Andreas Bergh: Den moderna penningteorin synad
Vad är egentligen den moderna penningteorin, som till exempel gör gällande att den svenska migrationen på senare år är en vinstaffär? Nationalekonomen Andreas Bergh reder ut begreppen.
Lars Jonung: Restriktionskritisk professor gästar Filosoficirkeln
Slutsatserna från lundaprofessorn Lars Jonungs senaste studie har ekat både i och utanför akademin. Lundagård mötte upp med nationalekonomen inför hans föredrag hos Filosoficirkeln för ett samtal om den omtalade rapporten och pandemipolitikens konsekvenser.
Andreas Bergh: Stödpaket med oönskade effekter
De sänkta skatterna på olja och diesel riskerar att gynna Putin. Det är en av slutsatserna när Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, och Lars Calmfors, Stockholms universitet och IFN, kommenterar regeringens stödpaket i en debattartikel respektive kolumn i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.
Andreas Bergh: Mixtra inte med prismekanismen, Damberg
Regeringen bör överväga mer generella former av stöd till hushållen, snarare än bidrag till alla bilägare och elpriskompensation.
Lars Jonung: Bensinstödet får tummen ner av nationalekonomer
Regeringens tusenlappar åt landets bilägare och skattesänkningar av bensin och diesel får tummen ner av tunga nationalekonomer.
Fredrik NG Andersson: Bensinpriset i våra tankar
Ska politiken kompensera för stigande bränslepriser och vilka är effekterna på ekonomin i stort? Finns det en risk för oförutsedda, negativa konsekvenser? Mattias Svensson samtalar med Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro och Fredrik NG Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet.
Fredrik NG Andersson: Så slår de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland
Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina förklarar nationalekonomen Fredrik NG Andersson hur de ekonomiska sanktionerna slår mot Ryssland, såväl mot befolkningen som mot företag, banker och den ryska centralbanken.
Lars Jonung: What We’ve Learned About So-Called ‘Lockdowns’ and the COVID-19 Pandemic
Fredrik NG Andersson: Så slår kriget mot Sveriges ekonomi
På kort sikt är det möjligt att Putin stryper leveranserna som ett svar på Europas sanktioner, förklarar Fredrik NG Andersson. Sanktionerna från EU och USA mot Ryssland blir hårdare hela tiden, men hittills har en sektor undantagits till stor del, nämligen energisektorn
Andreas Bergh: S bidragsvåg gör det meningslöst att jobba
Andreas Bergh varnar för att reformer som vi kan vara stolta över från 90-talet håller på att raseras på grund av kortsiktighet, paniklösningar och rent valfläsk. Incitament att jobba byts i rask takt ut mot gratispengar utan egentlig motprestation.
Erik Wengström: Vaccintrötthet – nästa stora utmaning
Men man skulle kunna fundera på att testa små incitament och belöningar i områden med låg vaccinationstäckning och där de satsningar och kampanjer som gjorts inte har räckt.
Martin Nordin: Minskad pendling till Danmark en av orsakerna till Malmös höga arbetslöshet
Att färre pendlar från Malmö till Danmark idag än innan finanskrisen 2008 pekas i en ny rapport ut som en bidragande orsak till Malmös höga arbetslöshet i relation till resten av Sverige.
Lars Jonung: Okunnig kritik mot vår rapport om att lockdowns hade liten effekt
Åsa Hansson: Långt kvar till självförsörjning
I senaste Forskning av förnyelse medverkar Åsa Hansson, Lunds universitet, för att prata om rapporten Grad av självförsörjning beroende på ursprung, utbildning och vistelsetid i Sverige.
Martin Nordin: Invandrartäta områdens levnadsstandard sjunker
Levnadsstandarden har sjunkit kraftigt i invandrartäta områden trots att allt fler arbetar. På landsbygden är inkomsterna mera stabila men servicen försämras, visar ny studie.
Lars Jonung: Nedstängningarna räddade nästan inga liv
De nedstängningar som ägde rum i USA och i Europa på grund av pandemin räddade i praktiken inga liv. Det konstaterar forskare i en rapport från det ansedda Johns Hopkins University i USA.
Dagens Nyheter 2022.01.03
Lars Jonung: Lockdowns had little or no impact on COVID-19 deaths, new study shows
Lockdowns in the U.S. and Europe had little or no impact in reducing deaths from COVID-19, according to a new analysis by researchers at Johns Hopkins University.
Flera experter kritiska mot omstridd rapport
Andreas Bergh: En besiktningsman skulle inte godkänna det svenska välfärdsbygget
Flera av 90-talets reformer var rena uppvisningar i politiskt hantverk och välfärden var ett bygge att vara stolt över. Men någonting hände vid millennieskiftet.
Andreas Bergh: "Protektionism går att vaccinera bort”
Få ingrepp skadar ett lands ekonomi och välstånd mer än ett förbud mot att handla med människor i andra länder. Är det dags att vaccinera oss också mot protektionism, undrar Andreas Bergh.
Tommy Andersson: ”Flera olika timbelopp kan lösa problem med övervinster i assistansen”
Tommy Andersson utvecklar en matematisk modell som ska räkna ut priset på assistanstimmar utifrån den assistansberättigades behov. Vilka behov som ska styra priset är inte klart ännu, med det vill han få hjälp av sakkunniga.
Andreas Bergh: En julklapp till klimatet när konsumtionen flyttar in i datorn
Det är en utmaning att frigöra sig från föreställningen att det som finns på riktigt måste ha en fysisk representation. Men fördelarna är stora.
Lars Jonung: Kapitalismen verklig välgörare i Karl-Bertil Jonssons julsaga
Nationalekonomerna Lars Jonung och Daniel Waldenström: Marknadsekonomin har lyft människors välstånd. Nidbilden av den kapitalistiske pappan i den tecknade julsagan är orättvis.
Erik Wengström: Önskas - Snabbare puckar för finansiering av akut forskning
Erik Wengström är en av dem som från händelsernas centrum har studerat svenskarnas beteenden under pandemin. Men det nuvarande finansieringssystemet riskerar att sätta käppar i hjulen. Hans önskan: En snabbare pott pengar till högaktuell forskning!
Lina Maria Ellegård: Så mycket går de stora nätläkarbolagen back
De största nätläkarbolagen fortsätter att blöda pengar. Totalt gick de back med över en miljard kronor förra året. Flera av läkarna som jobbar hos nätläkarbolagen är inte anställda utan fakturerar bolagen som konsulter för sina tjänster. Därmed är det lätt att skala ned den delen av verksamheten vid behov, enligt Lina Maria Ellegård.
Andreas Bergh: Därför kan gränskontrollerna som skulle finnas i tio dagar vara kvar sex år senare
När lagar är otydligt skrivna får vissa makt på andras bekostnad. Det är varken effektivt eller jämlikt.
Lars Jonung: Inflationen kan sätta stopp för många vallöften
Stigande inflation kan ändra förutsättningarna för en ny statsminister och nästa års valrörelse. När priser och räntor ökar får politikerna det svårare att lova ökade offentliga investeringar.
Demid Getik: Flickor får högre inkomster med färre pojkar i klassrummet
Enligt en ny studie från Lunds universitet får de flickor som i grundskolan går i klasser med en större andel flickor, och en lägre andel pojkar, högre inkomster senare i livet. Författarna bakom studien, doktoranden Demid Getik och Armando N. Meier från University of Lausanne, analyserar hur ”socialiseringen” av flickor i tidig ålder påverkar det så kallade könsgapet i inkomster mellan kvinnor och män.
Åsa Hansson: Nästan tre av fyra invandrare födda utanför väst är beroende av bidrag
Skillnaderna i graden av självförsörjning bland olika grupper är stora i Sverige, enligt Entreprenörskapsforums senaste rapport. Självförsörjningsgraden bland vuxna födda utanför västvärlden låg på 27 procent år 2016, jämfört med 63 procent bland dem som är födda i landet.
Andreas Bergh: Nu ser man hur arbetskraftsbristen ökar efter brexit
Brexit i kombination med pandemin har gjort att Storbritannien har drabbats av arbetskraftsbrist. Utvecklingen är intressant för alla som vill förstå hur arbetskraftsinvandringen fungerar.
Fredrik N G Andersson: Svenska företag förstår inte klimatrisker
Svenska börsnoterade företag är bättre på att beskriva klimatrisker än att verkligen förstå dem. Förståelsen varierar mellan olika branscher, slår forskare från Lund fast i en ny rapport. – Företag försöker kartlägga klimatrisker men de förstår inte vilka de är och hur de ska hitta dem, säger Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi, i Ekonomibyrån.
Agneta Kruse, Anders Vilhelmsson & Erik Wengström; Ny nätkurs ska lotsa utlandsfödda in i den svenska finans- och bostadsvärlden
Kursen heter en Enkel kurs i Finans. Den är skapad av forskare och lärare i nationalekonomi vid Lunds universitet och Aarhus universitet i samarbete med Finansinspektionen.
Petter Lundborg: Notan för att bli mamma: En halv miljon i tappad inkomst
Föräldraskapets nota delas inte lika. En forskningsstudie uppskattar kvinnors inkomstbortfall under barnets första tio år till en halv miljon kronor i Danmark och Sverige. Männens inkomster är däremot opåverkade.
Erik Wengström & Pol Campus Mercade; 200 kronor i fickan fick fler att ta vaccin
Ett lockbete på 200 kronor gör att fler vill vaccinera sig mot covid-19, visar en ny studie. Forskarna har undersökt över 8 200 svenskar och sett att pengar gör mer skillnad än information.