lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Nationalekonomiska institutionen i media

Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare på länken under varje inlägg.


Åsa Hansson: ISK-festen kan vara över

ISK – ett guldkantat sparande. Tills nu. När börsen sjunkit och räntorna stiger kan festen vara över för den här gången. – Skattesatsen för avkastningen på ISK-kontot är också 30 procent. Men genom att man hittat på en fiktiv avkastning, statslåneräntan plus en procentenhet, så har skatten blivit extremt låg, säger Åsa Hansson, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

Sydsvenskan 2022.05.14

Göteborgs-Posten 2022.05.14


Andreas Bergh: Andreas Cervenka beskriver ojämlikhet som ett problem oavsett hur den har uppstått

Men hur rikedom skapas spelar roll för människors uppfattning om rättvisa och för samhällets totala välståndsnivå, skriver Andreas Bergh om boken Girig-Sverige.

Sydsvenskan 2022.05.10


Åsa Hansson: 38 miljoner dyrare när privat aktör byggde förskola i Svedala

Svedala kommun ville utmana sig själv genom att låta en privat aktör bygga och äga en av två planerade förskolor. ”Alla privata aktörer tycker att det här är fantastiskt. Man kan ju fråga sig varför. Antagligen för att det gynnar dem själva", säger Åsa Hansson

Sydsvenskan 2022.04.16


Andreas Bergh: Sveriges budskap till papperslösa går faktiskt inte att begripa

Redan innan flyktingar från Syrien och Ukraina kom till Sverige fanns många som levde som papperslösa. Och beskeden de får av samhället tyder på att vi inte har en aning om hur vi ska bemöta problemet.

Dagens Nyheter 2022.04.19


Andreas Bergh: Ett mer permanent krisläge kräver långsiktighet

Knappt hade världen återgått till ett normalläge efter pandemin så kom kriget. Att krisläge blir allt mer av vår vardag ställer också andra krav på politiken och politikerna, menar Andreas Bergh.

Tidningen Näringslivet 2022.04.06


Fredrik NG Andersson och Lars Jonung: Varning för tron på låga räntor och höga skulder

Använd inte dagens unikt låga ränteläge som ett argument för att öka den offentliga skuldsättningen. Räta har varit låg under många år, men perspektivet måste vara långsiktigt

Dagens Industri 2022.04.06


Andreas Bergh: Den moderna penningteorin synad

Vad är egentligen den moderna penningteorin, som till exempel gör gällande att den svenska migrationen på senare år är en vinstaffär? Nationalekonomen Andreas Bergh reder ut begreppen.

Kvartal 2022.03.29


Lars Jonung: Restriktionskritisk professor gästar Filosoficirkeln

Slutsatserna från lundaprofessorn Lars Jonungs senaste studie har ekat både i och utanför akademin. Lundagård mötte upp med nationalekonomen inför hans föredrag hos Filosoficirkeln för ett samtal om den omtalade rapporten och pandemipolitikens konsekvenser.

Lundagård 2022.03.21 


Andreas Bergh: Stödpaket med oönskade effekter

De sänkta skatterna på olja och diesel riskerar att gynna Putin. Det är en av slutsatserna när Andreas Bergh, IFN och Lunds universitet, och Lars Calmfors, Stockholms universitet och IFN, kommenterar regeringens stödpaket i en debattartikel respektive kolumn i Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter.

IFN 2022.03.18


Andreas Bergh: Mixtra inte med pris­mekanismen, Damberg

Regeringen bör överväga mer generella former av stöd till hushållen, snarare än bidrag till alla bilägare och elpris­kompensation.

Svenska Dagbladet 2022.03.17


Lars Jonung: Bensinstödet får tummen ner av nationalekonomer

Regeringens tusenlappar åt landets bilägare och skattesänkningar av bensin och diesel får tummen ner av tunga nationalekonomer.

Göteborgsposten 2022.03.16


Fredrik NG Andersson: Bensinpriset i våra tankar

Ska politiken kompensera för stigande bränslepriser och vilka är effekterna på ekonomin i stort? Finns det en risk för oförutsedda, negativa konsekvenser? Mattias Svensson samtalar med Jacob Lundberg, chefekonom på Timbro och Fredrik NG Andersson, nationalekonom vid Lunds universitet.

Svenska Dagbladet Podd 2022.03.15


Fredrik NG Andersson: Så slår de ekonomiska sanktionerna mot Ryssland 

Med anledning av Rysslands invasion i Ukraina förklarar nationalekonomen Fredrik NG Andersson hur de ekonomiska sanktionerna slår mot Ryssland, såväl mot befolkningen som mot företag, banker och den ryska centralbanken.

Lunds Universitet 2022.03.07


Lars Jonung: What We’ve Learned About So-Called ‘Lockdowns’ and the COVID-19 Pandemic 

Factcheck 2022.03.08


Fredrik NG Andersson: Så slår kriget mot Sveriges ekonomi

På kort sikt är det möjligt att Putin stryper leveranserna som ett svar på Europas sanktioner, förklarar Fredrik NG Andersson. Sanktionerna från EU och USA mot Ryssland blir hårdare hela tiden, men hittills har en sektor undantagits till stor del, nämligen energisektorn

Tidningen Näringslivet 2022.02.28


Andreas Bergh: S bidragsvåg gör det meningslöst att jobba

Andreas Bergh varnar för att reformer som vi kan vara stolta över från 90-talet håller på att raseras på grund av kortsiktighet, paniklösningar och rent valfläsk. Incitament att jobba byts i rask takt ut mot gratispengar utan egentlig motprestation.

Tidningen Näringslivet 2022.02.23


Erik Wengström: Vaccintrötthet – nästa stora utmaning

Men man skulle kunna fundera på att testa små incitament och belöningar i områden med låg vaccinationstäckning och där de satsningar och kampanjer som gjorts inte har räckt.

Svenska Dagbladet 2022.02.19


Martin Nordin: Minskad pendling till Danmark en av orsakerna till Malmös höga arbetslöshet 

Att färre pendlar från Malmö till Danmark idag än innan finanskrisen 2008 pekas i en ny rapport ut som en bidragande orsak till Malmös höga arbetslöshet i relation till resten av Sverige.

News Öresund 2022.02.18


Lars Jonung: Okunnig kritik mot vår rapport om att lockdowns hade liten effekt

Göteborgs Posten 2022.02.18


Åsa Hansson: Långt kvar till självförsörjning

I senaste Forskning av förnyelse medverkar Åsa Hansson, Lunds universitet, för att prata om rapporten Grad av självförsörjning beroende på ursprung, utbildning och vistelsetid i Sverige.

Entreprenorskapsforum 2022.02.10


Martin Nordin: Invandrartäta områdens levnadsstandard sjunker

Levnadsstandarden har sjunkit kraftigt i invandrartäta områden trots att allt fler arbetar. På landsbygden är inkomsterna mera stabila men servicen försämras, visar ny studie.

Svenska Dagbladet 2022.02.01 


Lars Jonung: Nedstängningarna räddade nästan inga liv

De nedstängningar som ägde rum i USA och i Europa på grund av pandemin räddade i praktiken inga liv. Det konstaterar forskare i en rapport från det ansedda Johns Hopkins University i USA.
Dagens Nyheter 2022.01.03

Lars Jonung: Lockdowns had little or no impact on COVID-19 deaths, new study shows

Lockdowns in the U.S. and Europe had little or no impact in reducing deaths from COVID-19, according to a new analysis by researchers at Johns Hopkins University.

Washington Times 2022.01.31

Global Research 2022.02.02

Winnipeg Sun 2022.02.03

Flera experter kritiska mot omstridd rapport

Svenska dagbladet 2022.02.04


Andreas Bergh: En besiktningsman skulle inte godkänna det svenska välfärdsbygget

Flera av 90-talets reformer var rena uppvisningar i politiskt hantverk och välfärden var ett bygge att vara stolt över. Men någonting hände vid millennieskiftet.

Dagens Nyheter 2022.01.30


Andreas Bergh: "Protektionism går att vaccinera bort”

Få ingrepp skadar ett lands ekonomi och välstånd mer än ett förbud mot att handla med människor i andra länder. Är det dags att vaccinera oss också mot protektionism, undrar Andreas Bergh.

Tidningen Näringslivet 2022.01.26


Tommy Andersson: ”Flera olika timbelopp kan lösa problem med övervinster i assistansen”

Tommy Andersson utvecklar en matematisk modell som ska räkna ut priset på assistanstimmar utifrån den assistansberättigades behov. Vilka behov som ska styra priset är inte klart ännu, med det vill han få hjälp av sakkunniga.

Assistanskoll 2022.01.04

Assistanskoll 2022.01.24


Andreas Bergh: En julklapp till klimatet när konsumtionen flyttar in i datorn

Det är en utmaning att frigöra sig från ­före­ställningen att det som finns på riktigt måste ha en fysisk ­representation. Men fördelarna är stora.

DagensNyheter 2022.01.05


Lars Jonung: Kapitalismen verklig välgörare i Karl-Bertil Jonssons julsaga

Nationalekonomerna Lars Jonung och Daniel Waldenström: Marknadsekonomin har lyft människors välstånd. Nidbilden av den kapitalistiske pappan i den tecknade julsagan är orättvis.

DagensNyheter 2021.12.23


Erik Wengström: Önskas - Snabbare puckar för finansiering av akut forskning

Erik Wengström är en av dem som från händelsernas centrum har studerat svenskarnas beteenden under pandemin. Men det nuvarande finansieringssystemet riskerar att sätta käppar i hjulen. Hans önskan: En snabbare pott pengar till högaktuell forskning!

LU 2021.12.09


Lina Maria Ellegård: Så mycket går de stora nätläkarbolagen back

De största nätläkarbolagen fortsätter att blöda pengar. Totalt gick de back med över en miljard kronor förra året. Flera av läkarna som jobbar hos nätläkarbolagen är inte anställda utan fakturerar bolagen som konsulter för sina tjänster. Därmed är det lätt att skala ned den delen av verksamheten vid behov, enligt Lina Maria Ellegård.

Dagens Medicin 2021.12.08 


Andreas Bergh: Därför kan gränskontrollerna som skulle finnas i tio dagar vara kvar sex år senare

När lagar är otydligt skrivna får vissa makt på andras bekostnad. Det är varken effektivt eller jämlikt.

Dagens Nyheter 2021.11.28


Lars Jonung: Inflationen kan sätta stopp för många vallöften

Stigande inflation kan ändra förutsättningarna för en ny statsminister och nästa års valrörelse. När priser och räntor ökar får politikerna det svårare att lova ökade offentliga investeringar.

Sydsvenskan 2021.11.26


Demid Getik: Flickor får högre inkomster med färre pojkar i klassrummet

Enligt en ny studie från Lunds universitet får de flickor som i grundskolan går i klasser med en större andel flickor, och en lägre andel pojkar, högre inkomster senare i livet. Författarna bakom studien, doktoranden Demid Getik och Armando N. Meier från University of Lausanne, analyserar hur ”socialiseringen” av flickor i tidig ålder påverkar det så kallade könsgapet i inkomster mellan kvinnor och män.

Bulletin 2021.11.11


Åsa Hansson: Nästan tre av fyra invandrare födda utanför väst är beroende av bidrag

Skillnaderna i graden av självförsörjning bland olika grupper är stora i Sverige, enligt Entreprenörskapsforums senaste rapport. Självförsörjningsgraden bland vuxna födda utanför västvärlden låg på 27 procent år 2016, jämfört med 63 procent bland dem som är födda i landet.

Bulletin 2021.11.04

Tidningen Närlingslivet 2021.11.01


Andreas Bergh: Nu ser man hur arbetskraftsbristen ökar efter brexit

Brexit i kombination med pandemin har gjort att Storbritannien har drabbats av arbetskraftsbrist. Utvecklingen är intressant för alla som vill förstå hur arbetskraftsinvandringen fungerar.

Tidningen Näringslivet 2021.11.03


Fredrik N G Andersson: Svenska företag förstår inte klimatrisker

Svenska börsnoterade företag är bättre på att beskriva klimatrisker än att verkligen förstå dem. Förståelsen varierar mellan olika branscher, slår forskare från Lund fast i en ny rapport. – Företag försöker kartlägga klimatrisker men de förstår inte vilka de är och hur de ska hitta dem, säger Fredrik NG Andersson, docent i nationalekonomi, i Ekonomibyrån.

SVT 2021.11.01


Agneta Kruse, Anders Vilhelmsson & Erik Wengström; Ny nätkurs ska lotsa utlandsfödda in i den svenska finans- och bostadsvärlden

Kursen heter en Enkel kurs i Finans. Den är skapad av forskare och lärare i nationalekonomi vid Lunds universitet och Aarhus universitet i samarbete med Finansinspektionen.

LU 2021.10.21


Petter Lundborg: Notan för att bli mamma: En halv miljon i tappad inkomst

Föräldraskapets nota delas inte lika. En forskningsstudie uppskattar kvinnors inkomstbortfall under barnets första tio år till en halv miljon kronor i Danmark och Sverige. Männens inkomster är däremot opåverkade.

Dagens Industri 2021.10.17

SNS Analys 78 2021.10.17


Erik Wengström & Pol Campus Mercade; 200 kronor i fickan fick fler att ta vaccin

Ett lockbete på 200 kronor gör att fler vill vaccinera sig mot covid-19, visar en ny studie. Forskarna har undersökt över 8 200 svenskar och sett att pengar gör mer skillnad än information.

Science 2021.10.07

LU 2021.10.08

Svenska Dagbladet 2021.10.08

Sydsvenskan 2021.10.08

Sveriges Radio 2021.10.07

The Times 2021.10.11

Bloomberg 2021.10.08