lu.se

Nationalekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Nationalekonomiska institutionen i media

Här samlas vi ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen. För att läsa inläggen i sin helhet, gå vidare genom länken under varje inlägg.


Åsa Hansson: Förslaget om global bolagsskatt kan bli ett slag i luften

 

G7-ländernas överenskommelse om en global bolagsskatt har kallats ”historisk”. Men förslaget riskerar att bli ett slag i luften, då exempelvis Amazon kan komma att undgå reglerna.

– Man ska inte underskatta företags kreativitet när det gäller att minska sina kostnader, säger Åsa Hansson, docent och nationalekonom vid Lunds universitet.

Dagens Nyheter 2021.06.07

SVT Nyheter 2021.06.05


Åsa Hansson: Olyckligt att fastighetsskatten togs bort 2008

Att fastighetsskatten togs bort 2008 är olyckligt enligt nationalekonomen Åsa Hansson. Hon menar att det är lätt att ta bort en skatt, men svårare att sedan återinföra den.

Mitt i Spånga 2021.06.04


Petter Lundborg: Skolmaten har bidragit till bättre hälsa

Att man som barn får skolmat kan bidra till bättre hälsa, utbildning och på sikt inkomster. Det visar en ny studie som forskare från Lunds universitet har varit med och tagit fram.

"Jag är inte förvånad att vi hittade detta. Det var näringsrik kost barn fick på 60-talet och det som var innan var mycket sämre", säger Petter Lundborg, professor i nationalekonomi vid ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Sveriges Radio P4 2021.06.03

Lunds Universitet 2021.06.03


Andreas Bergh; "Möjligheten till avvägningar och effektivt beslutsfattande ger också skäl till viss frihet under pandemin."

Smedjanpodden 2021.06.02


Andreas Bergh: Varken sedelpressar eller välfyllda lador är lösningen på svenska samhällsproblem

 

De svåra frågorna våra politiker inte får ducka är: Vad ska vi göra med våra gemensamma resurser, och hur ska det organiseras?

I över ett årtionde har lador diskuterats påfallande ofta i den ekonomiska debatten. Det beror inte på ökat intresse för jordbruksnäringen. Att samla i ladorna har blivit en metafor för att hushålla med statens resurser. Det är ett bildspråk som finansminister Magdalena Andersson (S) använder flitigt, precis som hennes föregångare, moderaten Anders Borg.

Dagens Nyheter 2021.05.28


Anne-Marie Pålsson: Efter Ilmar Reepalus icke godtagbara förslag vill Lärarnas riksförbund nu komma vidare med mig som extern utredare.

 

Trots ett tydligt motstånd hos allmänheten mot vinstuttag i skolan har regeringen på grund av partipolitiska låsningar varit passiv.

Dagens Nyheter 2021.05.28


Nya ledamöter i SNS förtroenderåd 2021

Tommy Andersson, Fredrik Sjöholm och Therese Nilsson föreslås som nya ledamöter i SNS förtroenderåd. SNS är en oberoende ideell förening och mötesplats för samhällsdebatt. Verksamheten är inriktad på forskning, möten och utbildning om centrala samhällsfrågor

SNS förtroenderåd består av drygt 200 ledamöter och utgör föreningens högsta beslutande organ. Tommy Andersson, Therese Nilsson och Fredrik Sjöholm är tre av de personer som nu nominerats av valberedningen att ingå i förtroenderådet. Inval sker den 3 juni.

SNS 2021.05.27


Adrian Mehic och Charlotta Olofsson: Distans­undervisning slår mot studenterna

 

Att behålla en del av undervisningen inom högskolan på distans skulle försämra studenternas psykiska hälsa och förstärka klyftorna mellan olika socioekonomiska grupper.

Svenska Dagbladet 2021.05.23